Volksuniversiteit Gouda

Bestellijst

Geen bestellingen

Culinair

Als u van koken of bakken houdt en nog wat extra kennis of ervaring wilt opdoen, bijvoorbeeld in het bereiden van heerlijke buitenlandse gerechten, dan is een culinaire workshop echt iets voor u. Tijdens de workshops ontwikkelt u uw culinaire kennis en vaardigheden. Tevens kunt u uw eigen resultaat proeven. En over proeven gesproken: voor de liefhebbers bieden wij dit jaar een  leerzame cursus Gedistilleerde dranken én een Wijnproefcursus aan.

 

Surinaams
Surinaams
Cursuscode: CUL013

De Surinaamse keuken is een combinatie van een groot aantal internationale keukens o.a. Hindoestaans, Creools, Javaans, Chinees, Hollands, Joods, Portugees en Indiaans. Door het mengen van deze keukens ontstonden de bekende Surinaamse gerechten. In deze kookles gaan we een aantal authentieke Surinaamse gerechten bereiden. Denk o.a. aan een heerlijke Saoto soep, masala kip en zelf rôti maken. U kookt in groepjes een compleet maaltijd. De gerechten gaan we  gezamenlijk eten.Natuurlijk krijgt u het receptenboekje mee en wordt ook na de les digitaal toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 10 november 2021
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 40,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
Zelf meenemen: keukenschort en bakjes om hapjes die over zijn mee naar huis te kunnen nemen

Extra kosten: € 14,00 voor ingrediënten en kopieerkosten; (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Wijnproeven - iedereen kan het!
Wijnproeven - iedereen kan het!
Cursuscode: CUL020

Iedereen kan wijnproeven! Net zoals we kunnen zien en horen, kunnen we ook allemaal ruiken en proeven. Deze wijnproefcursus is bedoeld voor mensen die van een lekker glas wijn houden en er iets meer van willen weten. Net zo goed voor de beginnende als voor de enigszins gevorderde wijnliefhebber. Per keer schenk ik 5 wijnen, vergezeld van kleine hapjes en prachtige fotopresentaties van wijngebieden. We leren de smaken kennen van de witte Sauvignon Blanc, Riesling en Chardonnay, maar ook van Johanniter en Solaris; van de rode Pinot Noir, Syrah, Merlot en Cabernet-Sauvignon, maar ook van Pinotin en regent. Als vinoloog maak ik je wegwijs in deze smakelijke wereld!

Meer informatie
Woensdag 17 november 2021
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 65,00
Mw. E.M. (Els) Groot

Extra kosten: € 35,00 voor te proeven wijnen en hapjes (contant en gepast) aan docent te betalen.

Zelf meenemen: eigen wijnglas en waterglas.

20:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Whiskyproeverij basisbeginselen
Whiskyproeverij basisbeginselen
Cursuscode: CUL016

Raak wegwijs in het overweldigende aanbod aan whisky’s en ontdek uw smaakvoorkeur tijdens onze whiskyproeverij. Whisky is er in vele soorten en maten: blended, single malt, pure malt, cask strength, grain, single cask en ga zo maar door. De drank komt uit vele landen, waaronder natuurlijk Schotland. Ook uit landen als Ierland, Japan, Nederland en India komen heerlijke whisky’s. Tijdens deze workshop komt u meer te weten over het proces van het maken van deze zogeheten godendrank. Elk onderdeel van het proces heeft invloed op de smaak van de uiteindelijke whisky. De smaken zijn eindeloos te variëren. We proeven zeven verschillende Schotse whisky’s tijdens de workshop, waartussen u grote verschillen zult opmerken.

Meer informatie
Donderdag 18 november 2021
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 40,00
Dhr. P. (Peter) van Bakel

Extra kosten: € 15,00 (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Poké bowls
Poké bowls
Cursuscode: CUL002

Poké bowls zijn dé trend van dit moment. Poké betekent “snijden” in het Hawaïaans en verwijst naar stukjes rauwe, gemarineerde vis – meestal tonijn – die vervolgens aan rijst wordt toegevoegd en wordt bedekt met groenten umami sauzen. Deze “bowls” vol met smaak, zijn gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het  beste te omschrijven als een vrolijke mix tussen sushi en een salade. Poké bestaat traditioneel uit blokjes vis (vaak verse tonijn), gemarineerd in sojasaus en sesamzaadjes. In deze les maakt u kennis met nieuwe ingrediënten zoals zeewiersalade, sojaboontjes en diverse nieuwe dressings en natuurlijk nog veel meer. We gaan Poka bowls maken en met deze kennis kunt u het thuis zelf maken. Het recepten boekje krijgt u mee en zullen na de les ook digitaal worden toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 24 november 2021
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 40,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
Zelf meenemen: keukenschort en bakjes om hapjes die over zijn mee naar huis te kunnen nemen
Als u in het bezit bent van een eigen set messen of alleen een koksmes neem deze dan mee. U kunt dan met uw eigen mes leren snijden. Kijk wel even of deze goed scherp is.

Extra kosten: € 14,00 voor ingrediënten en kopieerkosten; (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Geluk in je Voorraadkast
Geluk in je Voorraadkast
Cursuscode: CUL024

Alles over het plezier van voedsel gezond bewaren: zo maakt u makkelijk een eigen voorraadje snelklaarmaaltijden! Precies weten wat erin zit, geld en energie besparen en nooit meer iets weggooien. U maakt kennis met de beste materialen (vaak gewoon uit de keukenkast). U leert op een inspirerende manier hoe het moet, ervaart een beetje praktijk en gaat met een uitgebreide hand-out plus leuke opdracht naar huis. Zo leert u wecken, inmaken, drogen en fermenteren. Goed te combineren met Moestuinieren aan de Keukentafel.

Meer informatie
Dinsdag 11 januari 2022
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 80,00
Mw. G.G.M. (Gabriella) van der Linden

Materiaal/kopiekosten: €5,00 (contant en gepast) bij de docent te betalen. Zelf meenemen: schrijfmateriaal. Verzamelen voor thuis: jam- en mayonaisepotten met twist-off deksels.

19:00 - 21:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Veganistische keuken
Veganistische keuken
Cursuscode: CUL011

Veganisten gebruiken geen producten die van dieren afkomstig zijn of die op dieren getest zijn. Zij eten geen vlees en geen vis. Maar ook geen zuivelproducten, eieren en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. U zult versteld staan wat er allemaal mogelijk is en wat er op dit gebied allemaal mogelijk is. In deze kookles gaan we koken met natuurlijke vervangers van vlees/vis en zuivelproducten. We maken een veganistisch menu dat voldoet aan alle voedingseisen. Leuke recepten, verrassende technieken alles om een leuke kookles te vullen. Aan het einde van de les gaan we met alle cursisten de gerechten proeven. Het receptenboekje krijgt u mee en zal na de les digitaal worden toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 12 januari 2022
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 40,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
Zelf meenemen: keukenschort en bakjes om hapjes die over zijn mee naar huis te kunnen nemen

Extra kosten: € 12,50 voor ingrediënten en kopieerkosten; (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Whiskyproeverij de wereld rond
Whiskyproeverij de wereld rond
Cursuscode: CUL017

Schotland is de bakermat van de whisky. Maar tegenwoordig worden er ook fantastische whisky's over de gehele wereld gemaakt. Denk aan landen als Ierland, Japan en Nederland; maar ook een land als Zweden is in opkomst. In deze workshop proeven we acht karakteristieke whisky's afkomstig uit acht verschillende landen. Bij elke whisky staan we stil bij de wijze van productie behorende bij het land van herkomst. Je zult zien dat dit leidt tot een grote mate van variëteit. 

Meer informatie
Donderdag 13 januari 2022
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 40,00
Dhr. P. (Peter) van Bakel

Extra kosten: 17,50 euro (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Vietnamese keuken
Vietnamese keuken
Cursuscode: CUL018

De Vietnamese keuken wordt door haar gezonde producten steeds populairder. In Vietnam gebruikt men veel verse groenten, kruiden maar ook rijst en noedels behoren tot de hoofdingrediënten van een gemiddelde Vietnamese maaltijd. In deze kookles kunt u verwachten dat er verschillende gerechten aan de orde komen inclusief de Vietnamese loempia en de heerlijke, zelfgemaakte, sauzen. We koken in groepjes een compleet menu. Aan het einde van de les gaan we de gerechten proeven. Het receptenboekje krijgt u mee en zal na de les digitaal worden toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 26 januari 2022
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 40,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
Zelf meenemen: keukenschort en bakjes om hapjes die over zijn mee naar huis te kunnen nemen

Extra kosten: € 13,00 voor ingrediënten en kopieerkosten; (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Italiaanse keuken 2.0
Italiaanse keuken 2.0
Cursuscode: CUL008

De Italiaanse keuken is misschien wel de populairste keuken van allemaal. Met verse ingrediënten en heerlijke recepten is het een uitdaging voor elke hobby-kok. We gaan in twee lessen basisbereidingen en technieken van deze keuken toepassen en maken per avond een heerlijk menu. Denk aan een heerlijke originele Bolognesesaus, het zelf maken van pastadeeg en verwerken tot een tagliatelle of gevulde pasta. Gerechten met Italiaanse kazen en diverse verse groenten en kruiden. Het receptenboekje krijgt u mee en zal na de les digitaal worden toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 9 februari 2022
2 lessen van 3 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 80,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
Zelf meenemen: keukenschort en bakjes om hapjes die over zijn mee naar huis te kunnen nemen

Extra kosten: € 28,00 voor ingrediënten en kopieerkosten; (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Portugees
Portugees
Cursuscode: CUL003

De keuken van Portugal is eerlijk en eenvoudig: heel veel vis, vlees, heerlijke soepen. Kaneel, kruidnagel, koriander en pepertjes worden veel gebruikt. De meer exotische invloeden hebben in de loop der jaren via de verschillende koloniën in de Portugese keuken hun intrede gedaan. De meest populaire vis is de bacalhau (gezouten kabeljauw). Wat kunt u verwachten? Een heerlijke soep, een traditionele Portugese hoofdgerecht gemaakt  uit vis of vlees met aardappelen met als dessert vers fruit, mousse, pudding of crème. Deze avond maken we in groepjes een menu. Aan het einde van de les proeven we gezamenlijk alle gerechten. Natuurlijk krijgt u het receptenboekje mee en wordt ook na de les digitaal toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 9 maart 2022
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 40,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
Zelf meenemen: keukenschort en bakjes om hapjes die over zijn mee naar huis te kunnen nemen

Extra kosten: € 15,00 voor ingrediënten; (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >

Pagina's

U heeft niet gevonden wat u zocht?  Geef dat dan aan ons door. Wellicht kunnen wij u dan in de toekomst wel van dienst zijn.