Volksuniversiteit Gouda
06 27 46 82 61 (alleen tijdens kantooruren)

Culinair

Als u van koken of bakken houdt en nog wat extra kennis of ervaring wilt opdoen, bijvoorbeeld in het bereiden van heerlijke buitenlandse gerechten, dan is een  culinaire workshop echt iets voor u. Tijdens de workshops ontwikkelt u uw culinaire kennis en vaardigheden. Tevens kunt u uw eigen resultaat proeven. En over proeven gesproken: voor de liefhebbers bieden wij dit jaar ook een leerzame wijncursus aan.

Aziatische keuken
Aziatische keuken
Cursuscode: CUL009

Nieuw in onze kookcursusaanbod. Een serie van 3 kooklessen over de Aziatische keuken. In 3 avonden gaan we aandacht besteden aan de Thaise, Vietnamese en de Koreaanse keuken. Elke cursusavond koken we in groepjes een compleet menu van een genoemd land. Er is veel aandacht aan de verschillende ingrediënten, kruiden en bereidingstechnieken. De gemaakte recepten eten we gezamenlijk op. Natuurlijk krijgt u het receptenboekje mee en wordt het na de les ook digitaal toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 27 september 2017
3 lessen van 3 uur
Prijs: € 105,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
19:00 - 22:00
Locatie: De Goudse Waarden
Gaat door! Schrijf in >
Basiscursus wijnkennis
Basiscursus wijnkennis
Cursuscode: CUL001

Actieve basiscursus wijnkennis met een grote nadruk op de praktijk. In het eerste uur wordt een aantal theoretische aspecten van wijn behandeld, in het tweede uur wordt er geproefd. Vanzelfsprekend wordt de geschiedenis van de wijnbouw ook (beknopt) besproken, maar de nadruk ligt echter op het heden. Hierin is het verschil in klimaat en zijn invloed op de rijping van de druif, methode en druivensoorten tussen de ‘Oude’ en ‘Nieuwe Wereld’ zeer interessant.

Meer informatie
Donderdag 26 oktober 2017
5 lessen van 2 uur
Prijs: € 80,00
Dhr. M.S. (Merijn) Bouw
19:30 - 21:30
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijven >
Basisbouillons
Basisbouillons
Cursuscode: CUL011

Eigenlijk zou u altijd bouillon in huis moeten hebben, want het is de basis van veel soepen en sauzen. Bouillon is ook heerlijk om zo te eten als tussendoortje of bij een maaltijd. Zelf een heerlijke verse bouillon maken van vlees, gevogelte of vis. Hoe u dat op een goede manier kunt doen leert u deze avond. Ook maken we van de diverse bouillons verschillende gebonden of heldere soepen. Alle gemaakte bouillons/soepen gaan we ook proeven. Natuurlijk krijgt u het  receptenboekje mee en wordt het na de les ook digitaal toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 1 november 2017
1 les van 3 uur
Prijs: € 35,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
19:00 - 22:00
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijven >
Aardappelbereiding
Aardappelbereiding
Cursuscode: CUL012

Deze avond gaan we verschillende soorten aardappelbereidingen uitvoeren. Van koken tot frituren en opgespoten aardappelen in de oven. Er zijn heel veel verschillende bereidingen mogelijk. Een leuke les om te volgen en wat meer verschillende soorten bereidingen te leren van de aardappel. Een eigen gemaakte mayonaise hoort hier natuurlijk ook bij. Aan het eind van de les gaan we alles proeven. Natuurlijk  krijgt u het  receptenboekje mee en wordt het na de les ook digitaal toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 15 november 2017
1 les van 3 uur
Prijs: € 35,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
19:00 - 22:00
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijven >
Workshop Mierzoet - Koken met insecten
In deze workshop gaan we met insecten de keuken in! Tijdens een introductie ontdekt u dat u ongemerkt al 500 gram insecten per jaar binnenkrijgt. Hoe zit dat? En waar zit het in? We staan stil bij onze mindset t.a.v. het eten van insecten, wat de belangrijkste voordelen van het eten van insecten zijn én maakt u kennis met verschillende soorten eetbare insecten. Na een geslaagde eerste workshop Insecten Koken en Proeven in januari jl. waarbij vooral kruidige en hartige gerechten met insecten op het menu stonden, volgt nu een kookworkshop waar voornamelijk zoete gerechten met insecten zullen worden bereid.

 

Meer informatie
Donderdag 23 november 2017
1 workshop van 3 uur
Prijs: € 35,00
Mw. A.M.C. (Annemiek) van Drost
19:00 - 22:00
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijven >
Nagerechten
Nagerechten
Cursuscode: CUL006
Deze avond gaan we een aantal luxere nagerechten maken. Denk aan chocolademousse, crème brûlée, soufflés, profiteroles en een bavarois. Extra aandacht voor de speciale technieken die nodig zijn om deze nagerechten te maken. Een leuke leerzame les met veel tips en trucs om een lekker dessert te maken.
Meer informatie
Woensdag 29 november 2017
1 les van 3 uur
Prijs: € 35,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
19:00 - 22:00
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijven >
Spaanse  keuken
Spaanse keuken
Cursuscode: CUL013

De Spaanse keuken is een echte Mediterraanse keuken. Een echte Spaanse keuken is er niet omdat de vele regio’s vaak hun eigen gerechten hebben. In deze les gaan we een 4-gangendiner bereiden waarvan elke gang afkomstig is uit een andere Spaanse regio. Vlees, vis en overige verse ingrediënten zullen deel uitmaken van dit heerlijke Spaanse menu. Deze gaan we gezamenlijk eten. Natuurlijk krijgt u het receptenboekje mee en wordt deze na de les ook digitaal toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 17 januari 2018
1 les van 3 uur
Prijs: € 35,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
19:00 - 22:00
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijven >
Roken in een rookoven
Roken in een rookoven
Cursuscode: CUL010

Vroeger werd deze techniek toegepast om voedsel langer houdbaar te maken, de rook van het hout doodt namelijk bacteriën. Tegenwoordig is het vooral een populaire bereiding om de specifieke rooksmaak die het afgeeft aan producten. Vis, vlees en gevogelte, maar ook groente, aardappels, noten en schaaldieren kunnen gerookt worden. Deze avond gaan we verschillende ingrediënten roken. De techniek van het roken zal worden uitgelegd en ook het gebruik van de diverse soorten 'hout mot'. We gaan proeven hoe het smaakt als u zelf uw eigen ingrediënten gaat roken. Gerookt wordt er in een platte rookoven die op het fornuis kan staan. Natuurlijk krijgt u het  receptenboekje mee en wordt het na de les ook digitaal toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 31 januari 2018
1 les van 3 uur
Prijs: € 35,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
19:00 - 22:00
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijven >
Tapa's 2.0
Tapa's 2.0
Cursuscode: CUL008

Deze tapas les bestaat uit nieuwe recepten. Het vervolg op de favoriete tapas les van vorige jaren. Ook als u de 1.0 versie gemist heeft is deze les prima te volgen. Tapas zijn typisch Spaans en een van de meest verrukkelijke onderdelen van de Spaanse keuken. Ze vormen een gekoesterde aloude traditie. Allemaal kleine hapjes waarbij het accent ligt op het gebruik van ingrediënten uit het mediterrane gebied. Tijdens deze cursusavond maken we in groepjes verschillende soorten tapas. Na afloop worden de gerechten gezamenlijk opgegeten. Natuurlijk krijgt u het receptenboekje mee en wordt deze na de les ook digitaal toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 7 februari 2018
1 les van 3 uur
Prijs: € 35,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
19:00 - 22:00
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijven >
Vegetarische gerechten
Vegetarische gerechten
Cursuscode: CUL007

Een avond koken zonder vlees of vis? Tegenwoordig ook wel een item. Deze avond maken we verschillende vegetarische gerechten (niet veganistisch). Heerlijke gerechten die u versteld zullen doen staan. Veel nieuwe informatie over ingrediënten en technieken. Kortom een les om niet te missen. Aan het einde van de les gaan we alle gerechten proeven.

Meer informatie
Woensdag 21 februari 2018
1 les van 3 uur
Prijs: € 35,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
19:00 - 22:00
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijven >

Pagina's

U heeft niet gevonden wat u zocht? Geef dat dan aan ons door. Wellicht kunnen wij u in de toekkomst wel van dienst zijn.