Volksuniversiteit Gouda

Bestellijst

Geen bestellingen

Culinair

Als u van koken of bakken houdt en nog wat extra kennis of ervaring wilt opdoen, bijvoorbeeld in het bereiden van heerlijke buitenlandse gerechten, dan is een culinaire workshop echt iets voor u. Tijdens de workshops ontwikkelt u uw culinaire kennis en vaardigheden. Tevens kunt u uw eigen resultaat proeven. En over proeven gesproken: voor de liefhebbers bieden wij dit jaar een  leerzame cursus Gedistilleerde dranken én een Wijnproefcursus aan.

 

Snijtechnieken
Snijtechnieken
Cursuscode: CUL009

Leren snijden met een echt koksmes blijft vaak een uitdaging. Ik zie vaak in de kooklessen mensen snijden met verschillende messen, maar voor de echte hobby kok is het erg handig om op de juiste manier te leren snijden, met de juiste messen. Hakken, snijden, garneren op deze avond leert u het allemaal. Zo kunt u nog meer indruk maken met uw kookkunsten. Eindresultaat een heerlijke zelf gesneden salade, professioneel opgemaakt en natuurlijk de vaardigheid om op zijn “koks” te snijden. Een boekje waarin de techniek van het snijden nog eens goed wordt omschreven krijgt u natuurlijk mee. De recepten zullen na de les ook digitaal worden toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 29 september 2021
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 40,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer

Extra kosten: € 10,00 voor ingrediënten en kopieerkosten; (contant en gepast) aan docent te betalen.


Zelf meenemen: keukenschort en bakjes om hapjes die over zijn mee naar huis te kunnen nemen
Als u in het bezit bent van een eigen set messen of alleen een koksmes neem deze dan mee. U kunt dan met uw eigen mes leren snijden. Kijk wel even of deze goed scherp is.
19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Vegetarisch
Vegetarisch
Cursuscode: CUL007

Een keertje zonder vlees of vis is op het moment erg in trek. Als u meer inspiratie op wilt doen met het vegetarisch koken is deze kookles iets voor u. Geen kant en klare vlees vervangers maar alles lekker vers zelf maken. Deze avond maken we gerechten waarbij u inspiratie op kunt doen om  de vegetarische maaltijd nog aantrekkelijk te maken. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen koken we verschillende menu’s waarbij het gebruik van verschillende ingrediënten en technieken aan de orde komen. Na afloop worden de gerechten gezamenlijk opgegeten. Natuurlijk krijgt u het receptenboekje mee en zal na de les ook digitaal worden toegezonden.

Meer informatie
Woensdag 13 oktober 2021
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 40,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
Zelf meenemen: keukenschort, theedoek en bakjes om hapjes die over zijn mee naar huis te nemen.

Extra kosten: € 12,00 voor ingrediënten en kopieerkosten; (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Moestuinieren aan de Keukentafel

Een inspirerende cursus in zelfvoorzienend, groen en duurzaam huishouden, met een praktische aanpak en aanstekelijke voorbeelden. Aan bod komen: - permacultuur: moestuinieren zonder spitten, gif of kunstmest, met de natuur als voorbeeld voor uw tuin of balkon. - afval bestaat niet: wat kan er makkelijk anders in uw huishouden? Leer over composteren, hergebruik, natuurlijke schoonmaakmiddelen en minimaliseren. - hoe komt u aan gezond voedsel en voorkomt u verspilling? Maak kennis met andere manieren van kopen en conserveren zoals wecken, drogen, inmaken en fermenteren.Goed te combineren met de cursus 'Geluk in je Voorraadkast'.

Meer informatie
Dinsdag 26 oktober 2021
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 80,00
Mw. G.G.M. (Gabriella) van der Linden

Materiaal/kopiekosten: €5,00 (contant en gepast) bij de docent te betalen. Zelf meenemen: schrijfmateriaal.

19:00 - 21:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Indiase keuken
Indiase keuken
Cursuscode: CUL010

De Indiase keuken heeft verschillende smaken. We gaan gerechten maken om u zo kennis te laten maken met deze heerlijke gerechten. Zelf verschillende curry ’s maken met heerlijke dipsauzen, zowel vegetarische als vlees / vis gerechten komen aan de orde. Na afloop worden de gerechten gezamenlijk opgegeten. Natuurlijk krijgt u het receptenboekje mee en zal na de les ook digitaal worden toegezonden.

Meer informatie
Woensdag 27 oktober 2021
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 40,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
Zelf meenemen: keukenschort en bakjes om hapjes die over zijn mee naar huis te kunnen nemen

Extra kosten: € 13,00 voor ingrediënten en kopieerkosten; (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Koffie training
Koffie training
Cursuscode: CUL015

Ga mee op koffieavontuur en maak kennis met de nieuwste zetmethoden met de mooiste koffiespecialiteiten uit diverse landen. Wat dacht je van olifantenbonen gezet met de Chemex of een koffie uit Ethiopië gezet met een espressopotje? Kalita, Aeropress en Chemex . . . . . . het klinkt als een toverspreuk, maar met deze koffiezetmethoden maak je je eigen koffie. Wil je het aroma van de koffie leren proeven, dan gaan we cuppen. Dit is ruiken, korst breken, slurpen en kunnen omschrijven wat je proeft. In de laatste les komen de Barista-kneepjes aan bod. Op een professionele pistonmachine (E61 groep) leer je de beginselen van een goede espresso en cappuccino maken. Wij nemen je graag mee op koffieavontuur waardoor je hart sneller gaat kloppen!

Meer informatie
Woensdag 27 oktober 2021
2 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 32,00
Mw. A.E.D. (Annuska) van der Nagel

Extra kosten: € 4,00 voor ingrediënten; (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:30 - 21:30
Locatie: Winkel Simon Levelt (klik hier voor de adresgegevens)
Surinaams
Surinaams
Cursuscode: CUL013

De Surinaamse keuken is een combinatie van een groot aantal internationale keukens o.a. Hindoestaans, Creools, Javaans, Chinees, Hollands, Joods, Portugees en Indiaans. Door het mengen van deze keukens ontstonden de bekende Surinaamse gerechten. In deze kookles gaan we een aantal authentieke Surinaamse gerechten bereiden. Denk o.a. aan een heerlijke Saoto soep, masala kip en zelf rôti maken. U kookt in groepjes een compleet maaltijd. De gerechten gaan we  gezamenlijk eten.Natuurlijk krijgt u het receptenboekje mee en wordt ook na de les digitaal toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 10 november 2021
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 40,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
Zelf meenemen: keukenschort en bakjes om hapjes die over zijn mee naar huis te kunnen nemen

Extra kosten: € 14,00 voor ingrediënten en kopieerkosten; (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Wijnproeven - iedereen kan het!
Wijnproeven - iedereen kan het!
Cursuscode: CUL020

Iedereen kan wijnproeven! Net zoals we kunnen zien en horen, kunnen we ook allemaal ruiken en proeven. Deze wijnproefcursus is bedoeld voor mensen die van een lekker glas wijn houden en er iets meer van willen weten. Net zo goed voor de beginnende als voor de enigszins gevorderde wijnliefhebber. Per keer schenk ik 5 wijnen, vergezeld van kleine hapjes en prachtige fotopresentaties van wijngebieden. We leren de smaken kennen van de witte Sauvignon Blanc, Riesling en Chardonnay, maar ook van Johanniter en Solaris; van de rode Pinot Noir, Syrah, Merlot en Cabernet-Sauvignon, maar ook van Pinotin en regent. Als vinoloog maak ik je wegwijs in deze smakelijke wereld!

Meer informatie
Woensdag 17 november 2021
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 65,00
Mw. E.M. (Els) Groot

Extra kosten: € 35,00 voor te proeven wijnen en hapjes (contant en gepast) aan docent te betalen.

Zelf meenemen: eigen wijnglas en waterglas.

20:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Whiskyproeverij basisbeginselen
Whiskyproeverij basisbeginselen
Cursuscode: CUL016

Raak wegwijs in het overweldigende aanbod aan whisky’s en ontdek uw smaakvoorkeur tijdens onze whiskyproeverij. Whisky is er in vele soorten en maten: blended, single malt, pure malt, cask strength, grain, single cask en ga zo maar door. De drank komt uit vele landen, waaronder natuurlijk Schotland. Ook uit landen als Ierland, Japan, Nederland en India komen heerlijke whisky’s. Tijdens deze workshop komt u meer te weten over het proces van het maken van deze zogeheten godendrank. Elk onderdeel van het proces heeft invloed op de smaak van de uiteindelijke whisky. De smaken zijn eindeloos te variëren. We proeven zeven verschillende Schotse whisky’s tijdens de workshop, waartussen u grote verschillen zult opmerken.

Meer informatie
Donderdag 18 november 2021
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 40,00
Dhr. P. (Peter) van Bakel

Extra kosten: € 15,00 (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Poké bowls
Poké bowls
Cursuscode: CUL002

Poké bowls zijn dé trend van dit moment. Poké betekent “snijden” in het Hawaïaans en verwijst naar stukjes rauwe, gemarineerde vis – meestal tonijn – die vervolgens aan rijst wordt toegevoegd en wordt bedekt met groenten umami sauzen. Deze “bowls” vol met smaak, zijn gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het  beste te omschrijven als een vrolijke mix tussen sushi en een salade. Poké bestaat traditioneel uit blokjes vis (vaak verse tonijn), gemarineerd in sojasaus en sesamzaadjes. In deze les maakt u kennis met nieuwe ingrediënten zoals zeewiersalade, sojaboontjes en diverse nieuwe dressings en natuurlijk nog veel meer. We gaan Poka bowls maken en met deze kennis kunt u het thuis zelf maken. Het recepten boekje krijgt u mee en zullen na de les ook digitaal worden toegestuurd.

Meer informatie
Woensdag 24 november 2021
1 workshop van 3 uur aanvangstijd 19:00
Prijs: € 40,00
Mw. A. (Anita) Jongeboer
Zelf meenemen: keukenschort en bakjes om hapjes die over zijn mee naar huis te kunnen nemen
Als u in het bezit bent van een eigen set messen of alleen een koksmes neem deze dan mee. U kunt dan met uw eigen mes leren snijden. Kijk wel even of deze goed scherp is.

Extra kosten: € 14,00 voor ingrediënten en kopieerkosten; (contant en gepast) aan docent te betalen.

19:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Geluk in je Voorraadkast
Geluk in je Voorraadkast
Cursuscode: CUL024

Alles over het plezier van voedsel gezond bewaren: zo maakt u makkelijk een eigen voorraadje snelklaarmaaltijden! Precies weten wat erin zit, geld en energie besparen en nooit meer iets weggooien. U maakt kennis met de beste materialen (vaak gewoon uit de keukenkast). U leert op een inspirerende manier hoe het moet, ervaart een beetje praktijk en gaat met een uitgebreide hand-out plus leuke opdracht naar huis. Zo leert u wecken, inmaken, drogen en fermenteren. Goed te combineren met Moestuinieren aan de Keukentafel.

Meer informatie
Dinsdag 11 januari 2022
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 80,00
Mw. G.G.M. (Gabriella) van der Linden

Materiaal/kopiekosten: €5,00 (contant en gepast) bij de docent te betalen. Zelf meenemen: schrijfmateriaal. Verzamelen voor thuis: jam- en mayonaisepotten met twist-off deksels.

19:00 - 21:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >

Pagina's

U heeft niet gevonden wat u zocht?  Geef dat dan aan ons door. Wellicht kunnen wij u dan in de toekomst wel van dienst zijn.