Volksuniversiteit Gouda

Bestellijst

Geen bestellingen

Kunst & Cultuur

Bent u geïnteresseerd in kunst en cultuur? Dan kunt u bij ons terecht voor een gevarieerd aanbod aan cursussen en lezingen op het gebied van o.a. architectuur, kunst en geschiedenis.  Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. Oude culturen, de Hofjes en Poortjes van Gouda, de Goudse Glazen, Leonardo da Vinci en lezingen over de Verenigde Staten, Cyprus, Perugia en Siena. 

Gouda en de Goudse Glazen
Gouda en de Goudse Glazen
Cursuscode: KUN009

De Goudse Glazen van de Sint Janskerk spreken al eeuwen tot de verbeelding, en dat is precies waar ze voor bedoeld zijn. Tijdens deze lezing horen we van de betekenis van de Glazen met afbeeldingen uit de bijbelse en vaderlandse geschiedenis. Wie waren de schenkers van al dat moois en hoe werden ze eigenlijk gemaakt? Aan de hand van de Goudse glazeniers Wouter en Dirk Crabeth zullen we de mooiste schatten van de grote stadskerk als het ware onder de loep nemen en tijdens de wandeling op zaterdag ook in het echt gaan bekijken.

Voor deze lezing is geen voorkennis vereist, maar met enige Bijbelkennis is deze lezing nog leuker.

De wandeling is op zaterdag 5 oktober van 11:00-12:00 uur. 

Meer informatie
Dinsdag 1 oktober 2019
2 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 34,00
Mw. E.C. (Evalien) de Haan-Zijlstra

Startpunt voor de wandeling: Voor de Sint Jan, onder de toren. Entree Sint Janskerk (€ 7,50) is niet in de prijs inbegrepen (gratis met museumjaarkaart)

19:30 - 21:30
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Oude culturen van Europa: Minoërs en Myceners

Deze cursus gaat over twee culturen uit de Griekse Bronstijd (3000 tot 1150 v.Chr.): de Minoërs op Kreta en de Myceners op het Griekse vasteland. De Minoërs bouwden grote paleizen, waarvan Knossos de belangrijkste was. Door de opgravingen van sir Arthur Evans weten we hoe dit enorme gebouw er ongeveer uitgezien heeft, maar….. was het een paleis? In de zeventiende eeuw v.Chr. barstte de vulkaan van het eilandje Thera, ten noorden van Kreta, uit. De bronstijduitbarsting behoort tot de grootste uitbarstingen die de mensheid de afgelopen paar millennia heeft meegemaakt. Tijdens de uitbarsting werd het eiland bedekt onder een laag puimsteen die op sommige plekken meer dan 30 meter dik was. Bronstijddorpjes op het eiland werden bedekt met het puimsteen en bleven op deze manier goed bewaard. Het bekendste en waarschijnlijk ook grootste Bronstijddorp van Thera is Akrotiri. De opgravers hadden hier het geluk dat de puimsteenlaag door erosie behoorlijk weggesleten was. Het dorpje wordt sinds 1968 opgegraven door Griekse archeologen. Deze opgravingen zijn nog steeds aan de gang. De opgravers hebben inmiddels een tiental huizen opgegraven. De huizen hadden meerdere verdiepingen en sommigen zijn prachtig versierd met fresco’s. Duizenden vondsten tonen ons de rijkdom van deze cultuur. Op de schilderingen staan vrouwen in prachtige kleding afgebeeld. Tijdens de cursus laat ik zien hoe deze kleding gemaakt en gedragen werd.

Meer informatie
Donderdag 3 oktober 2019
2 lezingen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 34,00
Mw. D. (Diana) de Wild
10:00 - 12:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Vierluik over Parijs
Vierluik over Parijs
Cursuscode: KUN013

In een reeks van 4 lezingen, ontdekken wij de café's waar Moderne kunst geboren is, ontdekken wij prachtige brasseries veelal in Art Nouveau, wordt Parijs bezongen door zeer verschillende bewoners, ontdekken wij in een schitterende, veel geprezen documentaire de rol van Kunst in het leven en na de dood.

Je komt naar deze lezing om iets anders dan de highlights van Parijs te ontdekken en omdat je wilt begrijpen wie en wat Parijs zo bijzonder maakt.

Voor deze lezing is geen kennis van de Franse taal vereist!!! De voertaal is Nederlands en de teksten van de chansons worden vertaald na inleiding over de vertolker en het thema.

Meer informatie
Donderdag 3 oktober 2019
4 lezingen van 2,5 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 68,00
Mw. L.R. (Lucienne) Mimouni
19:00 - 21:30
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Leonardo da Vinci - De synthese van schoonheid en waarheid

Leonardo da Vinci fascineert ons vanwege zijn kwaliteiten als waarnemer en onderzoeker op elk gebied van kennis. Hij is vooral bekend vanwege zijn tekeningen van futuristische machines die in staat zijn de toekomst te anticiperen, de voortreffelijkheid van zijn schilderkunst en zijn baanbrekende studies over het menselijk lichaam. Maar veel minder aandacht wordt feitelijk besteed aan de “subtiele” aspecten van het onderzoek van Leonardo, gericht op het volledige begrip van de natuur en haar wetten, en vooral van de mens. Volledig op de hoogte van hoe alles in de natuur eigenlijk symbool is, zoekt en verkrijgt Leonardo de synthese tussen schoonheid en waarheid en biedt ons een nieuw en breder gezichtspunt op de middeleeuwse en de Renaissance kunst en over de echte rol van de artiesten, door wie wetenschap en kunst samen komen om licht te werpen op het mysterie van het leven.

Meer informatie
Dinsdag 8 oktober 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 17,00
Dhr. A. (Andrea) Maddalena
19:30 - 21:30
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
De tuinen van Monet
De tuinen van Monet
Cursuscode: KUN004

Wie kent ze niet: de wereldberoemde lelies van Monet (1840-1926). Maar wie heeft deze kleurenexplosies op doek in werkelijkheid  gezien en zich verloren in de  spiegelingen niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt? In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Gemeentemuseum. Een groot deel van zijn beroemde 'tuinen', die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag. In "Monet - tuinen van verbeelding" worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt. De expositie is te zien van 12 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020.

Meer informatie
Donderdag 17 oktober 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 17,00
Mw. L. (Lisette) Le Blanc
10:00 - 12:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >

Pagina's

U heeft niet gevonden wat u zocht?  Geef dat dan aan ons door. Wellicht kunnen wij u dan in de toekomst wel van dienst zijn.