Volksuniversiteit Gouda
06 27 46 82 61 (alleen tijdens kantooruren)

Kunst & Cultuur

Bent u geïnteresseerd in kunst en cultuur? Dan kunt u bij ons terecht voor een gevarieerd aanbod aan cursussen en lezingen op het gebied van o.a. architectuur, kunst, geschiedenis en muziek. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. Nineveh, de oudheid in de Provence, Griekse kunst, Vermeer, poëzie & klassieke muziek.  Zelfs stadswandeling in Utrecht of Amsterdam vormen onderdeel van dit programma.

Wat de Romeinen van Griekse kunst vonden

Het is heel gebruikelijk om de Griekse kunst en de Romeinse kunst in één adem te noemen. De Romeinen hebben zich dan ook in grote mate door de Grieken laten inspireren of lieten Griekse kunstenaars hun kunstwerken maken. Toch keken de Romeinen heel anders tegen kunst aan dan de Grieken. Deze cursus gaat over de relatie tussen Griekse kunst en de Romeinen. Na een kort overzicht van de verovering van de Griekse steden door de Romeinen wordt uitgelegd waarom de Romeinen van Griekse kunst hielden, maar er toch niet te verzot op mochten zijn. Hoewel Griekse en Romeinse kunst qua stijl erg op elkaar lijken, zijn er ook verschillen zoals het portret of het afbeelden van landschappen. Deze verschillen worden in de cursus uitgelegd. De cursus gaat ook over praktische zaken: hoe werd de Griekse kunst naar Rome gebracht? Hoe werden beroemde beelden gekopieerd? Als laatste komt een aantal beroemde beelden uit de oudheid (bijna alleen bekend uit Romeinse kopieën!) aan de orde.

Meer informatie
Donderdag 5 oktober 2017
2 lessen van 2 uur
Prijs: € 30,00
Mw. D. (Diana) de Wild
10:00 - 12:00
Locatie: De Goudse Waarden
Engelse Middeleeuwen: de onderwerping van Wales

Deze lezing gaat over de eeuwenlange strijd van de Welsh tegen eerst de  Angelsaksen, daarna de Normandiërs om vervolgens door de Engelse Koning Edward I te worden onderworpen. Veel legers beten zich stuk op het terrein en de onverzettelijkheid van de Welsh. Mede door eigen politieke strubbelingen hebben de Welsh zich uiteindelijk gewonnen moeten geven. Nog een laatste opstand in de 15e eeuw en toen was Wales definitief onderdeel van Engeland geworden. Wales is voor altijd verbonden met het Engelse koningshuis door de titel Prince of Wales, maar ook vindt de Tudor dynastie, te beginnen met Henry VII, zijn oorsprong in Wales.

Meer informatie
Donderdag 26 oktober 2017
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 15,00
Dhr. J.P.W.M. (Hans) Smeets
19:30 - 21:30
Locatie: De Goudse Waarden
Stadswandeling historisch Utrecht

Utrecht heeft haar wortels in de Romeinse tijd en was in de Middeleeuwen het bruisende hart van de noordelijke Nederlanden. De stad was een belangrijk kerkelijk centrum en een plek van handel en cultuur. In de stad zijn in de Middeleeuwen veel kunstenaars actief en worden bijzondere kerken gebouwd. Tevens ontstaan de Oudegracht en Nieuwegracht. De rijke historie van deze stad is tot op de dag van vandaag nog goed beleefbaar. Ga mee naar Utrecht en ontdek de sporen van de Romeinen, prachtige middeleeuwse kerken en bijzondere verstilde grachten. Na de wandeling weet u dat Utrecht meer is dan de Domtoren!

Meer informatie
Zondag 5 november 2017
1 wandeling van 2 uur
Prijs: € 25,00
Dhr. N.W.A. (Noman) Vervat
13:00 - 15:00
Locatie: Startpunt: Domplein, aan de voet van de Domtoren.
Nederlanders in Parijs
Nederlanders in Parijs
Cursuscode: KUN009

Het van Gogh Museum toont van 13 oktober tot en met 7 januari een grote expositie over Nederlanders in Parijs. Parijs oefende in de 19de eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op Nederlandse kunstenaars als Breitner, Kees van Dongen en  Mondriaan en natuurlijk Van Gogh. In de tentoonstelling ‘Nederlanders in Parijs’ toont het Van Gogh Museum voor het eerst op grote schaal de onmiskenbare artistieke wisselwerking tussen de Nederlandse kunstenaars in Parijs en hun vakgenoten zoals Monet en Picasso.

Meer informatie
Donderdag 9 november 2017
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 15,00
Mw. L. (Lisette) Le Blanc
10:00 - 12:00
Locatie: Nelson Mandela Centrum
Rondtrekkende zangers
Rondtrekkende zangers
Cursuscode: KUN008

Troubadours en trouvères, hun Duitse en Britse tegenhangers vertegenwoordigen een aloud ambacht. Ze waren dichters van wereldlijke poëzie en componisten en hun ontwikkeling hield altijd gelijke tred met de maatschappij waarin hij leefde, het was er een afspiegeling van. Barden waren dus eveneens lyrische dichters en zangers in met name de Keltische talen. Minstrelen waren middeleeuwse artiesten, in een of ander werkverband verbonden aan een kasteel, waar hun broodheer gevestigd was. Zij zongen liederen, maakten muziek en poëzie, vertelden verhalen, veelal over actuele gebeurtenissen en personen, en voerde ook andere kunsten uit. Jongleurs daarentegen verzorgden acrobatiek, muziek, zang, dans, toneelspel en voordracht van literaire (epische) teksten. Tenslotte ontstond in de late Middeleeuwen een bijzondere vorm van poëzie, de zogenaamde Meesterzang, in het Duits Meistergesang.

Meer informatie
Donderdag 9 november 2017
1 lezing van 2 uur en 15 min
Prijs: € 20,00
Dhr. J. (Joop) van Velzen
19:30 - 21:45
Locatie: De Goudse Waarden
Sint-Petersburg
Sint-Petersburg
Cursuscode: KUN011

Wij zullen een boeiend, cultureel bezoek brengen aan het in Rusland gelegen Sint-Petersburg. Vanavond wordt aandacht besteed aan de geschiedenis en de bezienswaardigheden van Sint-Petersburg. M.b.v. beeldmateriaal zullen we de schitterende aanzichten van de paleizen, kathedralen, musea en andere bezienswaardigheden te zien krijgen.

Meer informatie
Woensdag 15 november 2017
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 15,00
Mw. L. (Ljoedmila) van Vyve
20:00 - 22:00
Locatie: De Goudse Waarden
De meiden van Vermeer achterna
De meiden van Vermeer achterna
Cursuscode: KUN010

De auteur van 'De meiden van Vermeer achterna' neemt u mee op zijn pelgrimstocht langs 21 schilderijen van Johannes Vermeer (1632-1675) waarop vrouwen de hoofdrol spelen. Dat vrouwen de hoofdrol spelen in de schilderkunst van de Gouden Eeuw is uitzonderlijk, maar nog fascinerender is dat van al die vrouwen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitgaat. Iedereen kent het Meisje met de Parel en het Melkmeisje, maar hun 'zussen' doen niet voor hen onder. Wat maakt de vrouwen van Vermeer zo bijzonder? Om op die vraag een antwoord te vinden, ging Marc Couwenbergh, op reis, achter de meiden van Vermeer aan. Aan het eind is het alsof u zelf de meiden van Vermeer hebt ontmoet en bent u vertrouwd geraakt met de schilderkunst van een van de grootste meesters ooit.

Meer informatie
Donderdag 16 november 2017
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 15,00
Dhr. M.J.A.M. (Marc) Couwenbergh
Boek: De meiden van Vermeer achterna
20:00 - 22:00
Locatie: De Goudse Waarden
Nineveh
Nineveh
Cursuscode: KUN003

In oktober 2017 opent het Rijksmuseum van Oudheden een tentoonstelling over Nineveh, een van de hoofdsteden van het Assyrische Rijk. De bloeiperiode van Nineveh lag in de achtste en zevende eeuw v.Chr.. Toen bouwden Assyrische koningen als Assoerbanipal grote paleizen in de stad. De wanden van de paleizen waren voorzien van gekleurde reliëfs. Op de reliëfs zijn de goden en beschermgeesten van de Assyriërs te zien. De belangrijkste figuur op de reliëfs was echter de koning. Hem zien we vechten tegen zijn vijanden waarop de goden en de koning als veldheer te zien zijn. Veel van deze reliëfs zijn in de negentiende eeuw naar westerse musea gehaald. Nineveh ligt nu in het noorden van Irak. Helaas is het lange tijd in handen van IS geweest, zodat er vele verwoestingen zijn aangericht.

Meer informatie
Donderdag 21 december 2017
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 15,00
Mw. D. (Diana) de Wild
10:00 - 12:00
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijving geopend >
De draak en de barbaren, deel II

Europese grootmachten hebben in afgelopen eeuwen een grote stempel op China gedrukt via de handel en de kolonisatie. Wie in de Middeleeuwen vanuit Europa naar China reisde kwam in een wereld terecht vol pracht en praal van het keizerrijk. In de 19e eeuw toen de Britten hun wapens tevoorschijn haalden om de Chinezen tot vrijhandel te dwingen, waren het de Chinezen die zich verbaasden over de voorsprong die de Europeanen hadden. In deze cursus zullen we gaan kijken welke contacten er waren in de loop van de eeuwen tussen China en Europa. Welke motieven hadden de Chinezen en Europeanen om contact met elkaar te hebben? Hoe keken de Chinezen tegen de Europeanen aan en hoe keken de Europeanen tegen de Chinezen aan? Deze thema's worden behandeld tegen de achtergrond van de geschiedenis van China, Europa en de rest van de wereld.

Meer informatie
Dinsdag 9 januari 2018
3 lezingen van 2 uur
Prijs: € 45,00
Mw. drs. E. (Eveline) Pastor
19:30 - 21:30
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijving geopend >
Moderne architectuur van Nederland: Lezing + wandeling

Al ruim 100 jaar trekt de Nederlandse architectuur internationaal de aandacht. Sinds 1900 hebben architecten als Berlage, Rietveld, Dudok, Maaskant, Hertzberger en Koolhaas onze architectuur een groot aanzien gegeven in de wereld. U maakt tijdens deze lezing kennis met de belangrijkste architecten en hun werk en hoort meer over de achtergrond van de moderne architectuur in Nederland (en de wereld).
Tijdens de rondleiding door Amsterdam brengen we vervolgens een bezoek aan de Stadionbuurt in Zuid. In Zuid zien we prachtige voorbeelden van diverse vooroorlogse architectuurstromingen zoals de Amsterdamse School en het Nieuwe Bouwen. Hier ziet u een van de mooiste Nederlandse woonwijken van de twintigste eeuw.

Meer informatie
Woensdag 10 januari 2018
2 x: lezing met rondleiding van 2 uur
Prijs: € 35,00
Dhr. N.W.A. (Noman) Vervat
20:00 - 22:00
Locaties: De Goudse Waarden, Startpunt van de wandeling: voor de Starbucks in/bij NS-station Amsterdam Zuid/WTC
Inschrijving geopend >

Pagina's

U heeft niet gevonden wat u zocht? Geef uw wensen aan ons door. Wellicht kunnen wij u in de toekkomst dan wel van dienst zijn.