Volksuniversiteit Gouda

Bestellijst

Geen bestellingen

Kunst & Cultuur

Bent u geïnteresseerd in kunst en cultuur? Dan kunt u bij ons terecht voor een gevarieerd aanbod aan cursussen en lezingen op het gebied van o.a. architectuur, kunst, geschiedenis en muziek. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. EU, verleden en heden, de oudheid in de oudheid, Sport in de kunst, de vele gezichten van Maria en de oude culturen van Europa.

Christelijke symboliek
Christelijke symboliek
Cursuscode: KUN005

Na een aarzelend begin in het vroege christendom ontwikkelde zich in de christelijke kunst in de loop der eeuwen een uitgebreide en ingewikkelde symboliek. Het christendom stond midden in de maatschappij die deze beeldtaal beïnvloedde. Deze cursus van vijf lezingen begint met de vroegste christelijke voorstellingen in de catacomben van Rome en eindigt met de late middeleeuwen, een periode waarin mensen zich losmaakten van het wereldbeeld van voorheen. Aan de hand van overvloedig beeldmateriaal wordt de ontwikkeling van de symboliek geschetst.

Meer informatie
Maandag 29 oktober 2018
5 lezingen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 85,00
Mw. C.J. (Ina) Bertsch
10:00 - 12:00
Locaties: CSG De Goudse Waarden, CSG De Goudse Waarden (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Oude culturen van Europa: de Kelten

In het eerste millennium v.Chr. waren de Kelten een machtig volk in het midden van Europa. Zij woonden eerst in Zwitserland en het zuiden van Duitsland, maar verspreiden zich uiteindelijk over heel Europa van Ierland tot in Roemenië. Eén van de stammen van de Kelten waagt zelfs de oversteek naar Azië: wij kennen hen als de Galaten in wat nu Turkije is. De Kelten hebben nooit één groot rijk gesticht: het waren allemaal aparte stammen, die ook onderling vochten.

Meer informatie
Donderdag 1 november 2018
4 lezingen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 65,00
Mw. D. (Diana) de Wild
10:00 - 12:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Zadkine aan zee
Zadkine aan zee
Cursuscode: KUN009

Deze lezing gaat over Ossip Zadkine (1890-1967). Wie kent hem niet, die bronzen figuur in Rotterdam met dat gat in zijn lijf. "De verwoeste stad", zoals het beeld heet, wordt gezien als een van de meest indrukwekkende monumenten voor slachtoffers voor de Tweede Wereldoorlog. Het is zelfs zo beroemd dat velen ook - en dat is uitzonderlijk voor een beeld in de openbare ruimte - de naam van de maker kennen, Ossip Zadkine. Maar wie was Zadkine? En wat heeft hij nog meer gemaakt? De expositie in Beelden aan Zee, die van 6 oktober 2018 tot en met 16 februari 2019 te zien is, geeft een uitgebreid overzicht van het oeuvre van deze kunstenaar, meester van het modernisme, die samen met collega-kunstenaars als Picasso, Modigliani en Lipchitz, voorgoed het gezicht van de westerse beeldhouwkunst veranderde. Speciale aandacht is er voor Zadkine's innige band met Nederland, waar zijn verzamelaars en opdrachtgevers vaak ook zijn vrienden waren.

LET OP. De datum wijkt af van de datum in de brochure. De datum die hier vermeld wordt is de juiste datum.

Meer informatie
Donderdag 8 november 2018
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 17,00
Mw. L. (Lisette) Le Blanc
10:00 - 12:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Broederschappen en Gilden
Broederschappen en Gilden
Cursuscode: KUN012

Voor deze cursus duiken we in de geschiedenis van het middeleeuwse Gouda. Broederschappen die veelal als de religieuze voorlopers van de gilden worden gezien kwamen ook in Gouda voor. We maken kennis met de bekendste broederschappen en gilden, en zullen horen wanneer en waarom ze weer uit de samenleving verdwenen. Ook zal tijdens deze cursus duidelijk worden waar we in het moderne Gouda nog aan deze middeleeuwse organisaties herinnerd worden. 

Meer informatie
Dinsdag 13 november 2018
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 17,00
Mw. E.C. (Evalien) de Haan-Zijlstra
20:00 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
Sport in de kunst
Sport in de kunst
Cursuscode: KUN011

Kunstliefhebbers en sportfanaten zijn nu vaak verschillende mensen. Toch is sport door de tijd en alle culturen heen, een favoriet onderwerp van de kunst geweest. Dat gaat u zien en horen in de lezing Sport in de kunst.

Meer informatie
Dinsdag 20 november 2018
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:45
Prijs: € 17,00
Dhr. M.J.A.M. (Marc) Couwenbergh
19:45 - 21:45
Locatie: CSG De Goudse Waarden (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >

Pagina's

U heeft niet gevonden wat u zocht?  Geef dat dan aan ons door. Wellicht kunnen wij u dan in de toekomst wel van dienst zijn.