Cyprus, het eiland van Afrodite

Volgens de Griekse mythologie was Cyprus het eiland waar Afrodite, de godin van de liefde, na haar geboorte in zee aan land ging. Zij was niet de enige: Cyprus was in de oudheid een spil in handelsnetwerken, die het hele Middellandse Zeegebied omvatten. Vanaf oktober 2019 is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een tentoonstelling te zien over de oude culturen van dit prachtige eiland. De rijkdom van Cyprus was voor een deel te danken aan het metaal koper. Door de handel in koper kwamen de bewoners van Cyprus door de eeuwen heen in aanraking met alle grote culturen van het Middellandse Zeegebied, waaronder de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen. Deze contacten brachten niet alleen welvaart, maar ook nieuwe ideeën en goden naar het eiland: de belangrijkste godin van het eiland was de ‘GroteGodin’, later Aphrodite genaamd, een gehelleniseerde vorm van de oosterse Astarte. Zij zorgde voor de vruchtbaarheid van het eiland.De kunst van Cyprus is beïnvloed door de vele culturen waarmee zij in aanraking kwam, maar hield ook een kenmerkend eigen karakter. Op de tentoonstelling zijn vele indrukwekkende voorwerpen te zien, die grotendeels geleend zijn uit de musea op Cyprus, maar ook uit een aantal andere archeologische musea en de eigen collectie van het RMO.

Donderdag 28 november 2019
3 lezingen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. D. (Diana) de Wild
Inschrijving nog open >
D. (Diana) de Wild
Mijn naam is Diana de Wild. Ik heb aan de Universiteit van Leiden klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Vertellen over deze twee onderwerpen doe ik met veel plezier. Daarom geef ik sinds 1990 cursussen en lezingen over thema's uit de oudheid, o.a. bij volksuniversiteiten.