De archeologie van Europa: de eerste boeren

Duizenden jaren geleden leerden mensen om akkers te bebouwen en dieren te fokken. Deze mensen waren de eerste boeren en veetelers. Vanuit het Nabije Oosten verspreidde het boerenbedrijf zich over Europa, hoewel in sommige gebieden mensen nog lang bleven jagen en verzamelen zoals in Nederland. Bijzonder is dat de vroege boeren in Europa grote, stenen bouwwerken oprichtten. In Nederland zijn dat de oudst zichtbare monumenten: de hunebedden. Hunebedden waren zeker grafkamers, maar waarschijnlijk hadden ze meer functies. Hunebedden zijn niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en het zuiden van Scandinavië gevonden. Grote stenen monumenten, net iets anders dan de hunebedden, zijn ook bewaard gebleven in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en het Iberisch schiereiland. Daar zijn niet alleen graven, maar ook cirkels en lange rijen van stenen gebouwd. De beroemdste zijn Carnac en Stonehenge. Waarom staken deze vroege boerengemeenschappen zoveel tijd in het oprichten van stenen monumenten? Tijdens de cursus wordt informatie gegeven over de monumenten en musea waar deze monumenten te zien zijn.

Donderdag 17 maart 2022
4 lezingen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. D. (Diana) de Wild
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
D. (Diana) de Wild
Mijn naam is Diana de Wild. Ik heb aan de Universiteit van Leiden klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Vertellen over deze twee onderwerpen doe ik met veel plezier. Daarom geef ik sinds 1990 cursussen en lezingen over thema's uit de oudheid, o.a. bij volksuniversiteiten.