De Engelse middeleeuwen: de Rozenoorlog

Bijna iedereen kent Hendrik de VIII door de TV serie de Tudors. Hoe kwamen deze Tudors nu aan de macht in Engeland?

Ik neem u graag mee naar Engeland in de 15e eeuw waar deze vooral politieke strijd om de macht wordt uitgevochten. Door Shakespeare de “Rozenoorlog” genoemd.
Om de context zo duidelijk mogelijk te maken, belicht ik ook kerkelijke, economische en bestuurlijke aspecten. Ik begin daarom met een kort overzicht van de tijd vanaf Karel de Grote tot het verlies van bijna alle Engelse bezittingen op het continent in de 15e eeuw en eindig ik met de Tudors.

Woensdag 22 maart 2023
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 14:00
Dhr. J.P.W.M. (Hans) Smeets
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
J.P.W.M. (Hans) Smeets
Hans Smeets heeft na zijn pensionering zijn wens de Engelse Middeleeuwen te bestuderen gestalte gegeven door aan de Amsterdamse VU Modules Geschiedenis van Europa en van de Lage Landen te volgen. Tevens heeft hij een aantal schriftelijke modules gevolgd bij de Engelse Universiteiten van Leicester, Southampton en bij The British Council o.a. Over de Magna Carta en Shakespeare. Door daarnaast veel te lezen en de relevante plaatsen te bezoeken vormt hij zich een beeld van de geschiedenis en schrijft vervolgens brochures over de verschillende aspecten van de Engelse Middeleeuwse geschiedenis. Deze brochures vormen de basis voor zijn lezingen.