De vele geheimen van het kleurrijke Sicilië

In drie bijeenkomsten maakt u kennis van de belangrijkste volkeren die hun stempel op Sicilië hebben gedrukt en waarvan de sporen tot op heden zichtbaar zijn. Wederzijdse beïnvloeding en een ware smeltkroes van cultuuruitingen van Siculiërs, Feniciërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs, Hohenstaufen en Spanjaarden. Aan de hand van talloze afbeeldingen worden de ontwikkelingen van de architectuur (van griekse tempel tot barokke kerk) en de beeldende kunsten getoond. Mythologische verhalen onthullen avonturen van goden en godinnen uit de Oudheid. Historische figuren komen tot leven, maar ook zeden en gewoonten krijgen de nodige aandacht. Kortom, een inspirerende reis van 2500 jaar cultuur die u zal verwonderen en inspireren.

Vrijdag 12 november 2021
3 lezingen van 2 uur en 15 min aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. H.C.W. (Marc) Permeke
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
H.C.W. (Marc) Permeke
Sinds 2012 geef ik overal in Nederland en België lezingen en cursussen over Sicilië, Campania (Napels, Pompeii, Herculaneum, Capri, Amalfi en Paestum), Rome en Florence. Mijn allernieuwste cursussen betreffen de schilder caravaggio en de beeldhouwer/architect Gian Lorenzo Bernini. Van 1989 tot 2012 was ik hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV Breda (tegenwoordig Breda University of Applied Sciences). Toen heb ik mij o.m. beziggehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en begeleiding van talloze studiereizen in Europa. Mijn sterke band met Italië is ontstaan door een verblijf in Rome (1974-1978), waarna ik van 1980 tot 1984 culturele reizen op Sicilië heb begeleid. Terug in Nederland heb ik mijn kunsthistorische kennis verbreed tijdens de studie Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Leiden. Graag deel ik mijn kennis en ervaring met liefhebbers van de Italiaanse kunst en cultuur.