Engelse Middeleeuwen: Van Constantinopel tot Canterbury

Hoe in Engeland de strijd om de macht tussen de kerk en de koning werd geslecht. De lezing begint met het verval van de kerk van Rome. Daarna de steun die de Paus van Rome kreeg van het Karolingische Rijk om weer aan macht te winnen. Terwijl in Europa de Investituurstrijd plaatsvond over de benoemingsbevoegdheid van geestelijken werden de Karolingische kerkelijke wetten in Engeland door Willem de Veroveraar en zijn zoons geïntroduceerd. Aan de worsteling van de Engelse koningen met de macht van de kerk kwam door de moord op Thomas Becket voorlopig een einde.

Donderdag 21 november 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Dhr. J.P.W.M. (Hans) Smeets

Om e.e.a. nog eens rustig te kunnen nalezen wordt bij de cursus een boekje aangeboden voor € 12,00 met een uitgebreidere tekst waarop de lezing is gebaseerd.

Inschrijving nog open >
J.P.W.M. (Hans) Smeets
Na 42 jaar in de luchtvaart, waarvan 40 jaar bij KLM, bestudeer ik nu via modules de Europese middeleeuwen, met name de Engelse, o.a. aan de VU Amsterdam en schriftelijk bij verschillende universiteiten in Engeland.