Het Florence van de Medici's

Als bakermat van de Renaissance biedt Florence een ongelooflijke schat aan bouwkunst, schilderkunst, beeldhouwkunst en kunstnijverheid. Verantwoordelijk hiervoor waren o.a. baanbrekende architecten als Brunelleschi (koepel van de kathedraal en het beroemde Vondelingenhospitaal), beeldhouwers als Donatello en schilders als Fra Angelico. Michelangelo heeft er ook zijn sporen achtergelaten. Ook aspecten van de volkscultuur en opzienbarende anekdotes komen aan bod.Met name de familie De Medici heeft haar stempel op het 15e- en 16e-eeuwse Florence gedrukt. Niet alleen zij, maar ook vermogende kooplieden investeerden in fraaie paleizen en gaven opdracht voor de decoratie van kerken. Zelfs de machtige gilden lieten zich niet onbetuigd. De eerste kunstacademie in Europa ontstond in Florence. Kortom, een bloeitijd van kunst en cultuur.De presentaties worden geïllustreerd met vele kleurrijke afbeeldingen en verhelderende achtergrondinformatie. De cursus is ideaal als voorbereiding op een bezoek aan Florence of het ophalen van mooie herinneringen.

Zaterdag 12 december 2020
2 lezingen van 2 uur en 15 min aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. H.C.W. (Marc) Permeke
H.C.W. (Marc) Permeke
Sinds 2012 geef ik overal in Nederland en België lezingen en cursussen over Sicilië, Campania (Napels, Pompeii, Herculaneum, Capri, Amalfi en Paestum), Rome en Florence. Mijn allernieuwste cursussen betreffen de schilder caravaggio en de beeldhouwer/architect Gian Lorenzo Bernini. Van 1989 tot 2012 was ik hogeschooldocent Management Toerisme aan de NHTV Breda (tegenwoordig Breda University of Applied Sciences). Toen heb ik mij o.m. beziggehouden met cultuurtoerisme, kunstgeschiedenis, reisbegeleiding en de organisatie en begeleiding van talloze studiereizen in Europa. Mijn sterke band met Italië is ontstaan door een verblijf in Rome (1974-1978), waarna ik van 1980 tot 1984 culturele reizen op Sicilië heb begeleid. Terug in Nederland heb ik mijn kunsthistorische kennis verbreed tijdens de studie Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Leiden. Graag deel ik mijn kennis en ervaring met liefhebbers van de Italiaanse kunst en cultuur.