Oude culturen van Europa: de Vikingen

Van de negende tot de elfde eeuw n. Chr. waren de Vikingen in heel noordelijk Europa gevreesde plunderaars. Veel kustplaatsen, maar ook dorpen en steden verder landinwaarts, werden verwoest door de Noormannen of Vikingen uit Scandinavië. Ze kwamen in hun slanke, snelle drakenschepen om zoveel mogelijk kostbaarheden te roven. Later veroverden ze delen van West-Europa. Maar niet alleen om te plunderen gingen de Noormannen te scheep: zij dreven handel, vormden de lijfwacht van de Byzantijnse keizer, koloniseerden IJsland en ontdekten Amerika. Bijzonder is dat op verschillende plaatsen in Scandinavië boten uit de Vikingtijd zijn teruggevonden. Het grootste deel van de Noormannen bleef in Scandinavië. Nu vinden archeologen de sporen van grote nederzettingen, waar ambachtslieden prachtige kunst maakten en door handelslieden uit de hele wereld handel werd gedreven.In deze cursus komen zowel de plundertochten, de geschiedenis als de archeologische resten van de Vikingen aan de orde.

Donderdag 17 januari 2019
4 lezingen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. D. (Diana) de Wild
Locatie: CSG De Goudse Waarden (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
D. (Diana) de Wild
Mijn naam is Diana de Wild. Ik heb aan de Universiteit van Leiden klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Vertellen over deze twee onderwerpen doe ik met veel plezier. Daarom geef ik sinds 1990 cursussen en lezingen over thema's uit de oudheid, o.a. bij volksuniversiteiten.