Oude culturen van Europa: Minoërs en Myceners

Deze cursus gaat over twee culturen uit de Griekse Bronstijd (3000 tot 1150 v.Chr.): de Minoërs op Kreta en de Myceners op het Griekse vasteland. De Minoërs bouwden grote paleizen, waarvan Knossos de belangrijkste was. Door de opgravingen van sir Arthur Evans weten we hoe dit enorme gebouw er ongeveer uitgezien heeft, maar….. was het een paleis? In de zeventiende eeuw v.Chr. barstte de vulkaan van het eilandje Thera, ten noorden van Kreta, uit. De bronstijduitbarsting behoort tot de grootste uitbarstingen die de mensheid de afgelopen paar millennia heeft meegemaakt. Tijdens de uitbarsting werd het eiland bedekt onder een laag puimsteen die op sommige plekken meer dan 30 meter dik was. Bronstijddorpjes op het eiland werden bedekt met het puimsteen en bleven op deze manier goed bewaard. Het bekendste en waarschijnlijk ook grootste Bronstijddorp van Thera is Akrotiri. De opgravers hadden hier het geluk dat de puimsteenlaag door erosie behoorlijk weggesleten was. Het dorpje wordt sinds 1968 opgegraven door Griekse archeologen. Deze opgravingen zijn nog steeds aan de gang. De opgravers hebben inmiddels een tiental huizen opgegraven. De huizen hadden meerdere verdiepingen en sommigen zijn prachtig versierd met fresco’s. Duizenden vondsten tonen ons de rijkdom van deze cultuur. Op de schilderingen staan vrouwen in prachtige kleding afgebeeld. Tijdens de cursus laat ik zien hoe deze kleding gemaakt en gedragen werd.

Donderdag 3 oktober 2019
2 lezingen van 2 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. D. (Diana) de Wild
D. (Diana) de Wild
Mijn naam is Diana de Wild. Ik heb aan de Universiteit van Leiden klassieke en Egyptische archeologie gestudeerd. Vertellen over deze twee onderwerpen doe ik met veel plezier. Daarom geef ik sinds 1990 cursussen en lezingen over thema's uit de oudheid, o.a. bij volksuniversiteiten.