Volksuniversiteit Gouda

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: LMM022

De onbekende kant van speelkaarten

De onbekende kant van speelkaarten
Cursuscode: LMM022

Aangezien het hergebruik van speelkaarten voor velen onbekend is, zijn de aanwezigen altijd aangenaam verrast en verbaasd.  De mooiste reactie: “Wat enorm interessant en leuk. Vanaf nu ga ik speelkaarten met andere ogen bekijken."

Eerst wordt beknopt verteld over de geschiedenis van speelkaarten en wordt met allerlei voorbeelden getoond op welke manier speelkaarten werden hergebruikt, tussen de 16de eeuw en vandaag.

Ooit waren rugzijden van speelkaarten onbedrukt, om kosten te sparen. Losse kaarten uit incomplete spellen konden worden hergebruikt door er op te schrijven, tekenen, schilderen en drukken, ze te snijden, knippen, plakken, vouwen of op te rollen.

Bij elke getoonde kaart wordt het verhaal achter het hergebruik verteld. Eigenlijk gaat het om het dagelijks leven in vroegere tijden, weerspiegeld op hergebruikte speelkaarten. Onderwerpen die daarbij voorbij komen zijn o.a. communicatie, wetenschap, beeldende kunst, design, muziek, dans, boeken, mode, omgangsvormen, handel, belastingen, armoede, vondelingen, revolutie, oorlog, geloof, betaalmiddelen en kaartlezen.

Kortom, een interessante lezing over een onbekend onderwerp.

 

Donderdag 9 februari 2023
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 18,00
Dhr. G.J. (Gejus) van Diggele
19:30 - 21:30
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
G.J. (Gejus) van Diggele
G.J. (Gejus) van Diggele
Gejus van Diggele verzamelt, onderzoekt en beschrijft hergebruikte speelkaarten. Hij deelt zijn kennis en fascinatie via publicaties, lezingen en tentoonstellingen. Zijn collectie is in 2021 ondergebracht bij het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout, België.