Volksuniversiteit Gouda

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: LMM006

Gezond en duurzaam eten

Gezond en duurzaam eten
Cursuscode: LMM006

Sommige mensen willen vooral eten op een manier die goed is voor de eigen gezondheid, anderen vinden duurzaamheid belangrijker. Ondertussen hebben we in feite geen keuze meer; als we niet duurzamer gaan eten, dan is er straks überhaupt niet meer genoeg - gezond - voedsel. Eiwitten, vetten en koolhydraten leveren ons lichaam calorieën; wat dit betreft zijn ze onderling deels uitwisselbaar. Eiwitten, in de juiste hoeveelheden en van de juiste kwaliteit, zijn daarnaast tevens onmisbaar in de groei, en ook om ons lichaam te onderhouden. In ons deel van de wereld is ongeveer tweederde en eenderde van het eiwit dat we eten van respectievelijk dierlijke en plantaardige oorsprong. Wereldwijd veroorzaakt de dierlijke productie grote problemen vanwege het enorme gebruik van land, water en fossiele brandstoffen, uitstoot van broeikasgassen, en niet te vergeten dierenleed. We kunnen heel gezond en lekker eten ook als we veel van het eiwit afkomstig van dieren die we slachten vervangen door andere bronnen van eiwit - dit staat bekend als de ‘eiwit overgang’, eiwit transitie of in het Engels de ‘protein transition’. Heel eenvoudig en duurzaam is het eten van de juiste combinaties van granen en peulvruchten, insecten zijn heel voedzaam en steeds duurzamer te kweken, en met ‘kweekvlees’ eet je nog steeds echt vlees zonder dat je dieren hoeft te fokken en slachten. 

Naast bovengenoemde materie kunnen we ingaan op onderwerpen waar u als publiek interesse in heeft. Dat kan van alles zijn, b.v. zijn additieven en E-nummers nu gevaarlijk, hoe goed is biologische landbouw nu, wat weten we echt over hoe gezond groente en fruit zijn, wat zegt de NutriScore ons, wat is genetische modificatie van voedingsmiddel nu echt en wat doet het voor onze gezondheid, wat als we de fotosynthese in planten zouden kunnen verhogen, wat doen probiotica voor mijn gezondheid evenals supplementen met vitaminen en mineralen, wat kunnen we eten voor een goede weerstand, is bewerkt voedsel slecht en natuurlijk voedsel goed voor je, etc.

Maandag 3 oktober 2022
2 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 36,00
Dhr. L. T. J. (Loek) Pijls
19:30 - 21:30
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
L. T. J.  (Loek) Pijls
L. T. J. (Loek) Pijls
Dr Loek Pijls manages Loekintofood, founded in Brussels in 2015 and operating from Utrecht, The Netherlands, since 2019. It addresses the questions: How does what we eat impact our health? This entails designing & understanding nutrition science. And: How to apply this nutrition understanding to our health - how to make it land on our plates? This concerns diet & food composition, reformulation, claims, communications & guidelines, regulatory positioning, nutrition policy, novel food, & training. So far, Loekintofood has supported around 30 different organisations.Loek has worked on nutrition for about 30 years, from many possible angles: in various roles in several food companies, in public-private partnerships, in government bodies & universities, and on different continents. He is a farmers’ son with a particular affinity for responsible & healthy food production, presentation & consumption. Before creating Loekintofood, Loek was The Coca-Cola Company’s Global Director Nutrition Innovation. For Nestlé Health Science he was Regulatory Affairs Manager for Benelux, and before that at the Global Head Quarters. This followed several years at Nestlé Research Center; there he led a Group that guided, worldwide, the substantiation of health claims. He was ILSI Europe’s Senior Scientist, and Director of the EC-funded EURRECA Network of Excellence. Before that he worked in The Netherlands at the Health Council, Vrije Universiteit Amsterdam, National Institute for Public Health and Wageningen University, and for the Ethiopian Nutrition Institute in rural Ethiopia. Loek’s MSc is in Human Nutrition from Wageningen University, and his PhD from the Faculty of Medicine of the Vrije Universiteit Amsterdam. He is also certified at PhD level in Nutritional Sciences and in Epidemiology, and as Project Management Professional (PMP®).