Cursuscode: LMM029

Griekse mythologie met filosofische inslag

Cursuscode: LMM029

Griekse mythologie met filosofische inslag - wat kunnen we leren van Griekse mythen? Waarom is Griekse mythologie vandaag de dag nog steeds ‘hot’? Welke invloed hebben deze mythen gehad op het denken van westerse filosofen, theologen, wetenschappers en politici en op het werk van schrijvers, kunstenaars en componisten? Waardoor hebben Griekse helden nog altijd dusdanig veel aantrekkingskracht, dat zelfs voetbalclubs en schoonmaakmiddelen naar hen vernoemd worden?

En bovenal: wat kunnen Griekse mythen voor ons betekenen?

Tijdens deze lezing bekijken we Griekse mythologie met een filosofische inslag.

Als ‘de mytholoog’ wil de docent laten zien, dat deze vertellingen veel universele waarheden bevatten. We bespreken o.a. de mythe over Prometheus en Pandora. Samen discussiëren we over de betekenissen, die er in dit scheppingsverhaal verscholen zitten.

Tevens leggen we linken met hedendaagse maatschappelijke thema’s. Was de Titaan Prometheus wel zo’n grote mensenvriend? Mogen we het Pandora eigenlijk wel kwalijk nemen, dat ze het leed in de wereld bracht? Biedt de Griekse mythe ons nog enige vorm van hoop?

En er is één vraag die vanavond centraal staat: wat kunnen wij tegenwoordig nog van deze tragische personages leren?

Donderdag 9 maart 2023
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Dhr. B.J.M. (Ben) Blom
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
B.J.M. (Ben) Blom
Ben Blom (1985) is docent Nederlands, podiumkunstenaar/theatermaker en schrijver. Na zijn studie aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg was hij in diverse theaters te zien met onder andere twee solovoorstellingen. Binnenkort geeft hij samen met pianist Kees van Zantwijk een concertreeks, waarbij hij Nederlandstalig en vertaald repertoire ten gehore zal brengen van onder meer Robert Long, Rob de Nijs, Jacques Brel en Charles Aznavour. In 2014 studeerde hij cum laude af aan Fontys Lerarenopleiding Tilburg met zijn afstudeeronderzoek MBO op de Olympos. Het belang van mythologie binnen het mbo. Als ‘de mytholoog’ geeft hij sindsdien lezingen en workshops Griekse mythologie met een filosofische inslag. Naast theaterscripts schrijft Blom verhalen voor jongeren en volwassen. Zo won hij met het verhaal Snoeppot, dat in de bundel Nieuw-West Side Stories verschenen is, de Literatuurprijs Amsterdam Nieuw-West 2020. Meer informatie over zijn werk en andere activiteiten is te vinden via zijn website: benblom.nl.