Volksuniversiteit Gouda

Bestellijst

Geen bestellingen

Mens & Maatschappij

Belangstellenden voor het heelal worden in een serie lezingen volledig bijgepraat over het ontstaan en de samenstelling ervan. Daarnaast kunt u kiezen voor een praktische cursus, zoals o.a. Boekhouden, Snellezen-Geheugentraining-Mindmappen of voor de lezingen over het Levenstestament en het Burenrecht . Nieuw zijn de cursussen Bridge voor beginners en Beter schaken voor thuisblijvers

Snellezen, geheugentraining en mindmappen

Tweemaal zo snel lezen, drie maal beter onthouden. Heb je ook zo'n probleem met de enorme hoeveelheid informatie die dagelijks op je afkomt? Zou je ook tweemaal sneller willen kunnen lezen en beter willen onthouden en informatie effectiever kunnen terugroepen? En dat allemaal in maar 3 avonden? In dit jachtige tijdperk neemt de hoeveelheid informatie die op ons afkomt alsmaar toe. Gelukkig zijn er methoden om effectiever met die informatiestroom om te gaan. Snellezen, geheugentraining en mindmappen hebben een goede samenhang want ze gebruiken dezelfde basistechnieken. Snellezen laat je informatie die je leest sneller in je opnemen. Geheugentraining leert je die informatie langer en slimmer onthouden. Mindmaps zijn als het ware spiekbriefjes waarmee je weggezakte informatie snel en effectief weer terughaalt.

Ook geschikt voor jongeren vanaf ca. 17-18 jaar die bijv. vlak voor hun examens zitten of gaan studeren en tijd voor het studentenleven willen overhouden.

Voorkennis: cursisten moeten kunnen lezen.

Meer informatie
Woensdag 20 november 2019
3 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 68,00
Dhr. A. (Ary) Velstra

Extra kosten: € 5,00 voor e-book en materialen; (contant en gepast) aan de docent te betalen.

19:15 - 21:45
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
Creatief schrijven
Creatief schrijven
Cursuscode: MES010

Als je een krantenlezer niet tussen de ogen raakt met je eerste zin, dan is er geen reden meer om een tweede zin te schrijven’ zei Arthur Brisbane. In deze cursus leer je niet alleen goede openingszinnen te schrijven maar ook de rest van een verhaal. Iedere bijeenkomst bestaat uit oefeningen om je creativiteit op gang te brengen, het oefenen van een specifieke vaardigheid (variatie in taalgebruik, precies zijn, associëren, nauwkeurig kijken) en natuurlijk vooral schrijven. Verschillende genres komen aan bod: verhaal, column, verslag, dagboek en dichtvormen. Je krijgt praktische tips. Leren door doen en luisteren naar elkaar.

Vereiste voorkennis: geen

Meer informatie
Maandag 6 januari 2020
8 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 180,00
Mw. B.J.A. (Brigitte) Leferink

Meenemen: pen en papier, laptop of IPad.

Cursisten krijgen na afloop een digitale handleiding. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

19:30 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Het Heelal - vervolg
Het Heelal - vervolg
Cursuscode: MES0062

WELKE MIDDELEN EN TRUCS GEBRUIKEN ASTRONOMEN?
95% van alle materie in het heelal is aan de mens onbekend. Deze materie kunnen we niet zien,  maar wel op andere manieren vaststellen. En we weten inmiddels wel dat deze merkwaardige vorm van materie ons heelal regeert. Hoe weten we dat? Waar bestaat dit mysterieuze spul uit? We  bekijken  welke apparatuur, technieken en trucjes astronomen gebruiken om het heelal goed te kunnen bestuderen. Welke zijn dat en hoe werken ze? Door middel van het gebruiken van veel audiovisuele ondersteuning wordt deze  ingewikkelde materie voor iedereen leuk en begrijpelijk.

DONKERE MATERIE EN DONKERE ENERGIE 
De materie die wij kennen komt samen in sterren, bomen, planeten, dieren, rotsen en de mens zelf. Maar dit is nog geen 5 procent van alle materie in het heelal. Een kwart van het universum bestaat uit donkere materie, de overige 70 procent uit donkere energie. Beiden zijn onzichtbaar en het is eigenlijk raar om te bedenken dat wat wij als mens zien en ervaren slechts een klein onderdeel van de realiteit is. Wat is donkere energie? Het is de onbegrepen kracht die ervoor zorgt dat het heelal steeds sneller uitdijt.  Albert Einstein kwam met dit idee, maar noemde het later zijn ‘grootste blunder’. Maar na zijn dood bleek het zijn meest briljante ingeving te zijn geweest.

Meer informatie
Donderdag 9 januari 2020
2 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 36,00
Dhr. T.P.M. (Theo) van Es
19:30 - 21:30
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Boekhouden voor iedereen
Boekhouden voor iedereen
Cursuscode: MES002

In deze cursus wordt een inleiding gegeven in boekhoudkundige begrippen. 
Aan de orde komen:
-Balans opstellen
-Winst- en verliesrekening
-Grootboekrekeningen
-Journaalposten
-Dagboeken
-BTW-boekingen
-Speciale boekingen

Meer informatie
Woensdag 15 januari 2020
5 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 68,00
Dhr. P.G. (Piet) Slager
Boek: Introductie Basisbegrippen bedrijfseconomie & bedrijfsadministratie (klik hier voor meer informatie)

Zelf meenemen: rekenmachine en kladblok.

19:30 - 21:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Burenrecht en verjaring
Burenrecht en verjaring
Cursuscode: MES009

Het burenrecht is een samenstel van regels die de bevoegdheden en verplichtingen van eigenaren van naburige erven regelen. De belangrijkste vindplaats van het burenrecht is titel 5.4 van het Burgerlijk Wetboek. Maar niet alle regels zijn daar te vinden. Een buurman kan bijvoorbeeld ook een recht afdwingen op grond van onrechtmatige daad of misbruik van recht. Een groot gedeelte van het burenrecht is regelend recht. Dit houdt in dat eigenaren overeenkomsten kunnen aangaan waarbij zij afwijken van deze regels. De afwijkende afspraken gelden in principe alleen tussen de contractspartijen. Om ook rechtsopvolgers te binden aan van het regelend recht afwijkende afspraken, maakt men in de praktijk vaak gebruik van de rechtsfiguren erfdienstbaarheid, mandeligheid of de kwalitatieve verplichting. In de cursus komen de regels van het burenrecht en de manieren om daarvan af te wijken aan de orde. Verder wordt besproken onder welke voorwaarden bevoegdheden ten opzichte van buren door verjaring kunnen ontstaan.

Meer informatie
Donderdag 16 januari 2020
1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 14,00
Mw. P. (Petra) Erkens
19:30 - 21:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >

Pagina's

U heeft niet gevonden wat u zocht?  Geef dat dan aan ons door. Wellicht kunnen wij u dan in de toekomst wel van dienst zijn.