Volksuniversiteit Gouda
06 27 46 82 61 (alleen tijdens kantooruren)

Mens & Maatschappij

Bent u geïnteresseerd in filosofie? Dan is de cursus Feng Shui beslist iets voor u. Deze eeuwenoude filosofie is erop gericht harmonie te creëren voor de mens in combinatie met zijn ruimtelijke omgeving, Voor de liefhebbers van het heelal wordt u in een serie lezingen volledig bijgepraat over het ontstaan van het heelal. Daarnaast kunt u uit een aantal praktische cursussen kiezen, zoals o.a. boekhouden, snellezen en loslaten.

Het Heelal
Het Heelal
Cursuscode: MES006

Het gaat snel: wekelijks worden er nieuwe ontdekkingen gedaan over het heelal. Heel recent kwam zelfs het bewijs van het bestaan van de zwaartekrachtgolven, die Albert Einstein honderd jaar geleden voorspelde. Daarom is dit een goed moment om alle zeer recente kennis weer op een rijtje te zetten. U ontdekt hoe, naar menselijk inzicht, het heelal is ontstaan (de oerknal) en hoe het kan eindigen. Einsteins relativiteitstheorie wordt uitgelegd: tijd en zwaartekracht bestaan eigenlijk niet. Op een begrijpelijke manier wordt de wereld van het kleine (de kwantummechanica) en het mysterieuze gedrag van materie behandeld, zonder wiskunde en met indrukwekkende beelden. Vanaf onze aarde reizen we naar de (soms bizarre) dingen die zich in het heelal bevinden zoals planeten, sterrenstelsels, kometen en zwarte gaten.

Na elke lezing gaat u verbaasd en met nieuwe inzichten naar huis.

Meer informatie
Donderdag 2 november 2017
5 lezingen van 2 uur
Prijs: € 79,00
Dhr. T.P.M. (Theo) van Es
19:30 - 21:30
Locatie: De Goudse Waarden
Geboortedatum & Feng Shui
Geboortedatum & Feng Shui
Cursuscode: MES005

Feng Shui heeft alles te maken met een bewustwordingsproces. Deze eeuwenoude filosofie is erop gericht harmonie te creëren voor de mens in combinatie met zijn ruimtelijke omgeving. Feng Shui is alles wat ons in de (on)zichtbare wereld omgeeft, uit energie bestaat en ons beïnvloedt. Het is gebaseerd op de wisselwerking tussen Yin & Yang en het vrij stromen van de energie. Dit kan betrekking hebben op een woning alsook op het menselijk lichaam. Deze energie neemt verschillende vormen aan. Om dit te duiden, wordt de cyclus van de vijf elementen gebruikt.

Meer informatie
Woensdag 22 november 2017
1 lezing van 2 uur
Prijs: € 15,00
Mw. M. (Mercedes) Arnau
19:00 - 21:00
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijving nog open >
Boekhouden voor iedereen
Boekhouden voor iedereen
Cursuscode: MES002

In deze cursus wordt een inleiding gegeven in boekhoudkundige begrippen. 
Aan de orde komen:
-Balans opstellen
-Winst- en verliesrekening
-Grootboekrekeningen
-Journaalposten
-Dagboeken
-BTW-boekingen
-Speciale boekingen

Meer informatie
Dinsdag 23 januari 2018
5 lessen van 1,5 uur
Prijs: € 60,00
Dhr. P.G. (Piet) Slager
Boek: Introductie Basisbegrippen bedrijfseconomie & bedrijfsadministratie
19:30 - 21:00
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijving geopend >
Snellezen, geheugentraining en mindmappen

Tweemaal zo snel lezen, drie maal beter onthouden. Heb je ook zo'n probleem met de enorme hoeveelheid informatie die dagelijks op je afkomt? Zou je ook tweemaal sneller willen kunnen lezen en beter willen onthouden en informatie effectiever kunnen terugroepen? En dat allemaal in maar 3 avonden? In dit jachtige tijdperk neemt de hoeveelheid informatie die op ons afkomt alsmaar toe. Gelukkig zijn er methoden om effectiever met die informatiestroom om te gaan. Snellezen, geheugentraining en mindmappen hebben een goede samenhang want ze gebruiken dezelfde basistechnieken. Snellezen laat je informatie die je leest sneller in je opnemen. Geheugentraining leert je die informatie langer en slimmer onthouden. Mindmaps zijn als het ware spiekbriefjes waarmee je weggezakte informatie snel en effectief weer terughaalt.

Meer informatie
Woensdag 24 januari 2018
3 lessen van 2,5 uur
Prijs: € 65,00
Dhr. A. (Ary) Velstra
19:15 - 21:45
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijving geopend >
Loslaten
Loslaten
Cursuscode: MES0042

Ontdek hoe prettig het is los te laten. Het creëert weer bewegingsruimte en maakt nieuwe stappen mogelijk. U leert een lichaamsgerichte techniek om gevoelens en gedachten los te laten. In de cursus gaan we ons verder verdiepen in de volgende 4 thema’s: waarnemen, emoties, behoeften en aandacht. Ik ga u leren met behulp van aandacht en ademhaling de vastzittende gevoelens in uw lichaam te helen. Daarna leert u een meditatie om ze weg te geven. Leer loslaten en maak ruimte voor uzelf.

Meer informatie
Donderdag 15 februari 2018
3 lessen van 2,5 uur
Prijs: € 60,00
Dhr. J.W. (Hans) Straver
19:30 - 22:00
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijving geopend >
Het levenstestament
Het levenstestament
Cursuscode: MES001

In deze lezing wordt uiteengezet wat de juridische achtergrond van een levenstestament is. Welke zaken kunnen hierin opgenomen worden en wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot toezicht.

Voorts wordt ingegaan op medische zaken die in een levenstestament meegenomen kunnen worden zoals bijvoorbeeld een niet behandelverbod.

Meer informatie
Woensdag 21 februari 2018
1 lezing van 1,5 uur
Prijs: € 15,00
Mw. P. (Petra) Erkens
19:30 - 21:00
Locatie: De Goudse Waarden
Inschrijving geopend >

U heeft niet gevonden wat u zocht? Geef uw wensen aan ons door. Wellicht kunnen wij u in de toekkomst dan wel van dienst zijn.