Volksuniversiteit Gouda

Bestellijst

Geen bestellingen

Mens & Maatschappij

Belangstellenden voor het heelal worden in een serie lezingen volledig bijgepraat over het ontstaan en de samenstelling ervan. Daarnaast kunt u kiezen voor een praktische cursus, zoals o.a. Boekhouden, Snellezen-Geheugentraining-Mindmappen of voor de lezingen over het Levenstestament en het Burenrecht . Nieuw zijn de cursussen Bridge voor beginners en Beter schaken voor thuisblijvers

Beter schaken voor thuisschakers

Kunt u al schaken en wilt u uw schaakkennis eens opfrissen en vergroten met leuke combinatiepatronen en slimmigheden? Dat kan met deze cursus 'Beter schaken voor thuisschakers'. De cursus richt zich op aanvalstechnieken zoals de dubbele aanval, de aftrekaanval, de penning en vormen van matvoering. De docenten zijn zeer ervaren schakers die ook adviezen kunnen geven over schaakboeken en -software, waarmee u uzelf kunt trainen. Bovendien leert u andere huisschakers kennen waarmee u buiten de cursus om kunt gaan schaken.De cursus is niet bedoeld voor mensen die nog niet kunnen schaken.

Voorkennis: U dient op de hoogte te zijn van de schaakregels.

Meer informatie
Dinsdag 29 oktober 2019
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 90,00
Dhr. H. van der Wösten en Dhr. C. Vermijn
14:00 - 16:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Profileren met impact
Profileren met impact
Cursuscode: MES005

Met name zzp'ers maar ook bewuste professionals in loondienst hebben een groot belang bij een goede zichtbaarheid en (dus) een sterke profilering, zowel online als off line. Dat is waar deze cursus volledig op inzoomt. Je leert in 6 avonden onder meer:

  • Een wervend basis profiel opstellen in LinkedIn.
  • Het schrijven van: een persoonlijke missie, een merkbelofte, een sales story, een elevator pitch. 
  • Een pitch kunnen afgeven en er een videopitch van maken (gaan we ook echt doen).
  • Jouw onderscheidend vermogen (USP).
  • Hoe kijkt jouw markt naar jou (waardeperceptie en persona's).
  • Je attentiewaarde oprekken.
  • Bloggen en vloggen.

Vereiste voorkennis: MBO niveau 4

Meer informatie
Dinsdag 29 oktober 2019
6 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 135,00
Dhr. R. (Rob) Overgaauw

Zelf meenemen: schrijfmateriaal. De cursus levert voor iedere deelnemer een portfolio op, incl. pitchvideo, welke hij of zij in de eigen praktijk kan gebruiken. Er zal medio 2019 een e-book beschikbaar komen die de deelnemers gratis kunnen downloaden.

19:30 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Het Heelal
Het Heelal
Cursuscode: MES006

Het gaat snel: wekelijks worden er nieuwe ontdekkingen gedaan over het heelal. Heel recent kwam zelfs het bewijs van het bestaan van de zwaartekrachtgolven, die Albert Einstein honderd jaar geleden voorspelde. Daarom is dit een goed moment om alle zeer recente kennis weer op een rijtje te zetten. U ontdekt hoe, naar menselijk inzicht, het heelal is ontstaan (de oerknal) en hoe het kan eindigen. Einsteins relativiteitstheorie wordt uitgelegd: tijd en zwaartekracht bestaan eigenlijk niet. Op een begrijpelijke manier wordt de wereld van het kleine (de kwantummechanica) en het mysterieuze gedrag van materie behandeld, zonder wiskunde en met indrukwekkende beelden. Vanaf onze aarde reizen we naar de (soms bizarre) dingen die zich in het heelal bevinden zoals planeten, sterrenstelsels, kometen en zwarte gaten.

Na elke lezing gaat u verbaasd en met nieuwe inzichten naar huis.

Meer informatie
Donderdag 14 november 2019
5 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 90,00
Dhr. T.P.M. (Theo) van Es
19:30 - 21:30
Locaties: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne, CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Snellezen, geheugentraining en mindmappen

Tweemaal zo snel lezen, drie maal beter onthouden. Heb je ook zo'n probleem met de enorme hoeveelheid informatie die dagelijks op je afkomt? Zou je ook tweemaal sneller willen kunnen lezen en beter willen onthouden en informatie effectiever kunnen terugroepen? En dat allemaal in maar 3 avonden? In dit jachtige tijdperk neemt de hoeveelheid informatie die op ons afkomt alsmaar toe. Gelukkig zijn er methoden om effectiever met die informatiestroom om te gaan. Snellezen, geheugentraining en mindmappen hebben een goede samenhang want ze gebruiken dezelfde basistechnieken. Snellezen laat je informatie die je leest sneller in je opnemen. Geheugentraining leert je die informatie langer en slimmer onthouden. Mindmaps zijn als het ware spiekbriefjes waarmee je weggezakte informatie snel en effectief weer terughaalt.

Ook geschikt voor jongeren vanaf ca. 17-18 jaar die bijv. vlak voor hun examens zitten of gaan studeren en tijd voor het studentenleven willen overhouden.

Voorkennis: cursisten moeten kunnen lezen.

Meer informatie
Woensdag 20 november 2019
3 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 68,00
Dhr. A. (Ary) Velstra

Extra kosten: € 5,00 voor e-book en materialen; (contant en gepast) aan de docent te betalen.

19:15 - 21:45
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
Creatief schrijven
Creatief schrijven
Cursuscode: MES010

Als je een krantenlezer niet tussen de ogen raakt met je eerste zin, dan is er geen reden meer om een tweede zin te schrijven’ zei Arthur Brisbane. In deze cursus leer je niet alleen goede openingszinnen te schrijven maar ook de rest van een verhaal. Iedere bijeenkomst bestaat uit oefeningen om je creativiteit op gang te brengen, het oefenen van een specifieke vaardigheid (variatie in taalgebruik, precies zijn, associëren, nauwkeurig kijken) en natuurlijk vooral schrijven. Verschillende genres komen aan bod: verhaal, column, verslag, dagboek en dichtvormen. Je krijgt praktische tips. Leren door doen en luisteren naar elkaar.

Vereiste voorkennis: geen

Meer informatie
Maandag 6 januari 2020
8 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 180,00
Mw. B.J.A. (Brigitte) Leferink

Meenemen: pen en papier, laptop of IPad.

Cursisten krijgen na afloop een digitale handleiding. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

19:30 - 22:00
Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >

Pagina's

U heeft niet gevonden wat u zocht?  Geef dat dan aan ons door. Wellicht kunnen wij u dan in de toekomst wel van dienst zijn.