Cursuscode: TAL064

Nederlands Conversatie, Cultuur en Samenleving

Cursuscode: TAL064

De bedoeling van deze cursus is met name om anderstaligen (nieuwe Nederlanders) te laten werken aan hun spreekvaardigheid aan de hand van het boek "Welkom in Nederland". In de lessen komen alle thema's uit dit boek aan de orde. Dit boek wordt ook gebruikt als voorbereiding op het onderdeel "Kennis van de Nederlandse Maatschappij" van het inburgeringsexamen, dus misschien heeft u het nog wel in uw bezit. We gebruiken in deze cursus de derde druk. In deze cursus leert u om meer zelfverzekerd in het Nederlands over de 10 thema's uit het boek te kunnen spreken. Daardoor zult u weerbaarder worden in het contact met de overheid, de huisarts, de belastingdienst, het onderwijs en de Nederlander in het algemeen. Dat vergroot uw kansen op de arbeidsmarkt, en bereidt u ook voor op het volgen en succesvol afsluiten van een opleiding. Bij het boek hoort ook een website, en het is belangrijk daar regelmatig mee bezig te zijn. U moet er rekening mee houden dat deze cursus u naast de lessen ongeveer 4 uur per week zal kosten. Daarnaast is het ook goed om vaak naar de Nederlandse radio en TV te luisteren en kijken, en zoveel mogelijk Nederlands te spreken in alle mogelijke situaties. Kortom, een cursus voor wie verder wil komen in de  complexe Nederlandse maatschappij.

Vereiste voorkennis: Nederlands op niveau A2 (minimaal) tot B1

Woensdag 29 september 2021
22 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 20:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. W. (Willem) Eppenhof
Boek: Welkom in Nederland, derde druk (klik hier voor meer informatie)

De docent zal u regelmatig artikelen toesturen per e-mail, die u thuis eventueel zelf uit kunt printen. Zelf meenemen: Pen en papier, een losbladige map voor huiswerk, internet voor de online opdrachten.

Locatie: CSG De Goudse Waarden, locatie Kanaalstraat (klik hier voor de adresgegevens)
W. (Willem) Eppenhof
In een grijs verleden heb ik een opleiding gevolgd tot leraar Engels, vanwege mijn liefde voor de Engelse taal en cultuur, het landschap en de mensen in het Verenigd Koninkrijk. Daarin heb ik ruime ervaring op mogen doen bij een Vrije School, in het voortgezet onderwijs en in diverse soorten volwasseneneducatie. In 2010 werd ik, na wat omzwervingen in andere beroepen, taalcoach inburgering bij Capabel Taal. Ik heb o.a. in Gouda en Den Haag Nederlands gegeven aan nieuwkomers. Daarvoor heb ik in 2011 een opleiding afgerond bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Enkele jaren geleden moest ik wegens bezuinigingen in de inburgering op zoek naar een andere baan. Een jaar of vier geleden ben ik eerst begonnen als docent Engels bij de Volksuniversiteit Gouda. Heel leuk om te doen. Daarna kreeg ik de vraag of ik bij de Volksuniversiteit Alphen a/d Rijn Nederlands aan anderstaligen wilde geven, en dat leek me ook weer een mooie uitdaging. Dat had ik inmiddels alweer op verschillende plekken als invalkracht gedaan , en het beviel mij erg goed. In Gouda ben ik inmiddels ook overgestapt naar Nederlands als tweede taal. Dat geef ik ook bij een taleninstituut in Den Haag en sinds 2015 bij de Volksuniversiteiten van Alphen en Gouda. Een paar uurtjes per week geef ik ook Nederlands aan nieuwkomers bij een buurthuis. Ik ben afkomstig uit Tilburg, maar woon sinds 2012 in Gouda met mijn vrouw Jeannette, die actief is als mozaïekkunstenaar. Zij geeft workshops en cursussen en maakt ook veel eigen werk. Mijn favoriete vakantieland Schotland heb ik haar vijf jaar geleden laten zien, en zij mij Italië, waar haar zus woont. Zij vond Schotland ook prachtig, maar we komen vooral in Italië en Oostenrijk. Gouda en het Groene Hart van Nederland vind ik ook geweldig, heel anders dan Brabant. Mijn hobby???s zijn fotograferen, muziek (ik speel Ierse volksmuziek in een band), wandelen, lezen, koken en klussen in huis, vooral met hout.